Bardzo ciekawą publikację zacytowałeś, która właściwie zamyka dyskusję.

Nic dodać, nic ująć.

Mięso, które nie będzie krwiste w środku na pewno będzie pozbawione toksoplazmozy.

Co prawda dane te dotyczą tylko wieprzowiny. W innych mięsach ta przeżywalność może się różnić, ale te różnice nie powinny być jakoś drastycznie większe. Chociaż w naukach biologicznych nic nie jest pewne.

Jednak muszę bronić honoru osoby wypowiadającej się w komentowanym artykule. „Twoja” publikacja była przeglądówką – czyli jakby informacją z drugiej ręki, która cytowała (i wykres z niej pochodzący w Twoim poście) tę publikację:

Dubey J .P., Rotula A.W., Sharar A., Andrews C D. &

Lindsay D.S. ( 1 9 9 0 ). – Effect of high temperature on

infectivity of Toxoplasma gondii tissue cysts in pork.

J. Parasitai, 7 6, 2 0 1 – 2 0 4

www.jstor.org/discover/10.2307/3283016

Spójrz na abstrakt tej publikacji oryginalnej. Po przeczytaniu tego abstraktu można właśnie nabrać takiego przekonania, jak przedstawiony w artykule.

„Twój” wykres: temperatura 61o C przez 12s, a w abstrakcie: temperatura 61o C lub wyższa przez 3,6min.

I oto mamy zagadkę!

Nie mam dostępu do pełnego artykułu, więc nie jestem w stanie stwierdzić, gdzie nastąpił „głuchy telefon” – dlaczego abstrakt tak różni się od tego co jest „w środku” i dlaczego autorzy „Twojej” przeglądówki niejako ignorują informacje zawarte w abstrakcie pracy, którą cytują. Coś czuję, że przedział ufności kończył się na 12s (to widać na wykresie), ale mogli zanotować pojedyncze przypadki (rzadkie, poza przedziałem ufności), gdzie konieczne było 3,6min. No, ale bez zajrzenia do pełnej publikacji, to ja sobie mogę tylko „czuć”.

Z punktu widzenia zdrowia, tym bardziej publicznego, jednak lepiej na zimne dmuchać.

Co mnie najbardziej zaskoczyło.

Mikrofalówka nie zabija toksoplazmy! – „Twoja” publikacja.

Wydaje mi się, że ta informacja jest cenniejsza niż roztrząsanie: 12s czy 3,6 min. Oba czasy, z punktu gotowania w kuchni, są równie krótkie.
New