Litości!

Być może, że czytasz moje odpowiedzi pod Twoimi postami. Tylko dlaczego, na Boga, nic z nich nie pamiętasz?!

Przecież już Ci odpisywałem.

* Propionian wapnia, propionian sodu – mydła wapniowe i sodowe krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego – propionianu. Dlatego podręczniki zdrowego żywienia zalecają spożywanie błonnika. Błonnik nie jest trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Niestrawiony trafia do jelita grubego. Tam znajdujące się bakterie fermentują błonnik pokarmowy. Wytwarzają się przy tym SCFA – short chain fatty acids: kwas masłowy (maślan) i propionowy (propionian) właśnie. Te kwasy dostarczają 2/3 energii, które zużywa Twoje jelito grube. Dlatego jedzenie błonnika jest takie ważne. Bez błonnika jelito grube „głoduje”.

Ostatnie prośby.

* Wytłumacz mi teraz na czym mają polegać trujące właściwości propionianów, skoro propionian stanowi główne źródło energii, fizjologicznie, dla Twojego jelita grubego?

* Zapamiętaj! Każda twoja komórka Twojego ciała wytwarza amoniak. Ponieważ najpopularniejszym anionem są jony chlorkowe, to Twoje ciało jest „skąpane” w chlorku amonu – tym środkiem do lutowania.

* Zapamietaj! Jony siarczanowe nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego. Jony siarczanowe naturalnie powstają w organizmie z przemian aminokwasów siarkowych. Pytanie do Ciebie: wymień 3 aminokwasy siarkowe!

Siarczan magnezu (sól gorzka) jest stosowany w lecznictwie jako bezpieczny środek przeczyszczający w dawkach 100-krotnie wyższych niż występuje w żywności. Nikomu nic złego się nie dzieje.

Big Mac z frytkami i Colą – 100 różnych składników wprowadzanych do organizmu?

O.K. zróbmy smaczny zdrowy obiadek – slow food: mięsko (bez nastrzyknięcia) rzucone na elektryczny ruszt (nie na węglowego grilla – tam powstają dodatkowe węglowodory; pomruk mnie rozszarpie), do tego ziemniaki z wody oraz surówka: miks warzyw z sosem vinegrette.

A teraz liczymy ilość „różnych składników”

Zaczynamy od zdrowo przyrządzonego mięska.

25 aminokwasów, glicerol (26), stearynian(27), palmitynian(28) ( i jeszcze 4-5 rzadszych kwsów tłuszczowych) (33), cholesterol estryfikowany(34) i cholesterol nieestryfikowany (35), kwas arachidonowy(36), kwas alfa-linolenowy(37), kwas linolowy(38), kwas linolenowy(39), ATP(40), ADP(41), AMP(42), cykliczny-AMP(43), NAD+(44), NADH H+(45), ryboza(46), deoksyryboza(47), glikogen(48), hemoglobina(49), mioglobina(50), sfingomieliny(51), cerebrozydy(52), cholina(53), monoacyloglicerole w różnych wariantach (54), diacyloglicerole (55), triglicerole (56), chlorek sodu (57), chlorek potasu (58), węglan sodu(59), soda oczyszczona (60), fosforan sodu (61), kwaśny fosforan sodu (62), FADH+ (63), FAD+ (64), fosforan potasu (65), kwaśny fosforan potasu (66), fosforan magnezu (67), chlorek magnezu (68), chlorek wapnia (69), chlorek manganu (70), wodorotlenek sodu (71), wodorotlenek potasu (72), inozytol (73), fosforany inozytolu (74), węglan wapnia (75), adenina(76), guanina(75), cytozyna(76), tymidyna(77), uracyl(78), amoniak (79), chlorek amonu (80), węglan amonu (81), kwaśny węglan amonu (82), kwas pirogronowy (83), kwas szczawiowo-octowy (84), kwas fumarowy (85), acetooctan(86), fosfo-glukoza (87), di-fosfoglukoza(88), skwalen (89), żelazo (III) (90), kwas cytrynowy (91), kwas mlekowy (92), nadtlenek wodoru (93), tlenek wodoru(94), jony hydroniowe(95), jony wodorkowe(96), nadchloran sodu(97), kwas moczowy (98), selen (99), kwas bursztynowy(100).

No wziąłeś sobie śliczny, surowy kawałek mięsa z hodowli ekologicznej. I już mamy 100 substancji chemicznych, które każde z nich z osobna możesz sobie kupić na przykład w firmie Sigma-Aldrich.

Teraz kładziesz go na ruszt i ruszają reakcje chemiczne. Glukoza reaguje z aminokwasami – tworzy się smakowita, chrupiąca skórka i tworzą się kolejne związki.

Do tego pozostały nam związki zawarte w karofelkach z wody i te z warzyw.

Zobacz, jak taki obiadek przeprowadza eksperyment na naszych organizmach – ponad 130 różnych związków!

Masz rację. To jest WIELKI EKSPERYMENT CHEMICZNY. Dostarczamy tyle substancji chemicznych!

Zwykle z takiego WIELKIEGO eksperymentu wychodzi łatwy do przewidzenia efekt.

Efekt, który niestety trzeba szybko spłukać wodą w łazience. I tyle.

Domagam się obowiązkowej matury z chemii!
New